Avustralyalı bir adam, gerçek bir kalbe kavuşana kadar 100 günden fazla bir süre titanyumdan yapılmış yapay bir kalple yaşadı.
Kalp yetmezliği çeken Avustralyalı bir adam, donör nakli beklerken yapay titanyum kalple 100 günden fazla hayatta kalan dünyadaki ilk insan oldu.
Bu gelişme, bir gün tamamen mekanik kalplerin donör nakline olan ihtiyacı ortadan kaldırabileceği yönünde umutları artırıyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, kalp ve çevresindeki kan damarları hastalıkları dünya çapında önde gelen ölüm nedeni olup her yıl yaklaşık 17,9 milyon kişinin ölümüne neden oluyor.
Titanyum kalbin nasıl çalıştığı ve küresel donör sıkıntısını çözebileceği hakkında bilmeniz gerekenler neler?
Yapay kalpli adama ne oldu?
Kimliğinin açıklanmasını istemeyen 40’lı yaşlardaki adam, hastaneden tamamen yapay kalp implantıyla taburcu edilen ilk kişi oldu.
Kasım 2024’te Sidney’deki St Vincent Hastanesi’nde altı saat süren bir ameliyatla, ciddi kalp yetmezliği yaşayan hastaya titanyumdan yapılmış BiVACOR Total Yapay Kalp (TAH) yerleştirildi .
Yoğun bakımda birkaç hafta geçirdikten ve ardından hastanede gözlem altında tutulduktan sonra hasta Şubat ayı başında taburcu edildi.
Doktorlarının açıklamalarına göre, 6 Mart’ta donör kalp nakli yapılana kadar 105 gün boyunca yapay kalple yaşadı ve şu anda iyileşiyor.
Titanyum kalp nakli olan başkası var mı?
Temmuz 2024’te, son dönem kalp yetmezliği olan 57 yaşındaki bir erkek hastaya, Teksas, Houston’daki Baylor St Luke’s Tıp Merkezi’nde BiVACOR TAH takıldı.
Bu, gerçek bir kalp nakline köprü görevi gören titanyum kalbin ilk insan implantasyonuydu. Cihaz, bir donör kalbi bulunana kadar hastayı hastanede sekiz gün boyunca destekledi.
Temmuz ve Kasım 2024 arasında, ABD’de kırklı yaşların ortasından altmışlı yaşların ortasına kadar olan dört erkek daha BiVACOR TAH aldı. Her hasta başarılı bir şekilde donör kalp nakline geçti ve bir ay içinde hastaneden taburcu edildi. ABD’li hastaların hiçbiri cihazla hastaneden ayrılmadı.
Kalp donörü sıkıntısını çözebilir mi?
Titanyum kalp, gerçek bir kalp nakli beklerken hastaları hayatta tutarak donör eksikliğini gidermeye yardımcı olabilir. Ancak, bir insan kalbinin kalıcı bir yedeği olarak hizmet edip edemeyeceği hala belirsizdir.
Örneğin ABD’deki prosedürler, ülkenin Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan beş kişilik erken fizibilite çalışmasının bir parçasıydı ve önümüzdeki aylarda denemeyi 15 hastaya daha genişletmeyi planlıyor. Bu tür denemelerin amacı, titanyum kalbin, nakil beklerken hastaları güvenli bir şekilde hayatta tutup tutamayacağını belirlemektir.
Bir donör kalp bulmak kolay değildir çünkü yeterli sayıda donör kalp yoktur ve bir hastanın kalbini eşleştirmek zaman alabilir. Örneğin Birleşik Krallık’ta, donör kalp için düzenli bekleme listesindeki hastalar genellikle 18 ila 24 ay bekler. Acil veya acil durumlarda olanlar öncelik kazanır ve durumları daha kritik olduğu için daha erken kalp alabilirler.
Kalp yetmezliği dünya çapında en az 26 milyon kişiyi etkiliyor ve bunların arasında ABD’deki 6,2 milyon yetişkin de var. Ancak kalp nakilleri nadirdir ve her yıl dünya çapında 6.000’den azı gerçekleştiriliyor ve bu sadece en şiddetli vakalar için geçerli.
Titanyum kalp nasıl çalışır?
Titanyum yapay kalp gerçek bir kalpten çok farklı çalışır. Doğal bir kalp, kanı pompalamak için sıkışıp gevşeyerek atar, ancak bu yapay kalp hiç atmaz.
Bunun yerine, kanı vücutta hareket ettiren dönen bir diske sahiptir. Bu disk mıknatıslar kullanılarak yerinde yüzer, böylece hiçbir şeye dokunmaz, yani sürtünme olmaz ve zamanla yıpranma olasılığı daha düşüktür.
Çalışmaya devam etmek için yapay kalbin, gündüzleri pillerle çalışan ve geceleri bir güç kaynağına takılan küçük bir harici denetleyiciye ihtiyacı vardır. Kalbi bu denetleyiciye bağlamak için cildin altından ince bir kablo geçer.
Çoğu yapay kalp cihazı kalbin yalnızca bir tarafını, genellikle sol tarafını değiştirir. Ancak BiVACOR kalbi tüm organı tamamen değiştirir ve bu da tüm kalbi iflas eden ve donör kalbi beklerken hayatta kalamayacak kişiler için bir seçenek haline getirir.
Yapay kalp için neden titanyum seçildi?
Titanyum, güçlü, hafif ve korozyona dayanıklı olduğu için seçildi ve bu da onu vücutta uzun süreli kullanım için ideal hale getiriyor. Aşınabilen birden fazla hareketli parçaya sahip diğer yapay kalplerin aksine, bu kalpte yalnızca bir dönen disk bulunur ve bu da arıza riskini azaltır .
BiVACOR yapay kalbin geliştirilmesinden önce, SynCardia Total Yapay Kalp, ciddi kalp yetmezliği olan hastalar için en yaygın kullanılan cihazdı.
2000’li yılların başında FDA tarafından onaylanan SynCardia kalbi, esas olarak dayanıklı bir plastik türü olan poliüretandan üretilmiştir. Son yirmi yılda, 20 ülkede 2.000’den fazla hastaya donör kalp nakli beklerken geçici olarak yerleştirilmiştir. Ancak SynCardia cihazı nispeten büyük ve karmaşıktır ve zamanla aşınabilen çok sayıda hareketli parçaya sahiptir.
Bilim insanları ayrıca kalp yetmezliğini tedavi etmek için hayvan organlarını kullanmayı da araştırdılar . Ocak 2022’de, ABD’deki Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’ndeki cerrahlar, ciddi kalp rahatsızlığı olan bir insan hastasına genetiği değiştirilmiş bir domuz kalbinin ilk naklini gerçekleştirdiler.
İlk başarıya rağmen hastada komplikasyonlar gelişti ve yaklaşık iki ay sonra hayatını kaybetti .
Titanyum bir kalp ne kadar dayanabilir?
Şu anda, titanyum kalbin insanlardaki kesin ömrünü kimse bilmiyor. Laboratuvar testlerinde, cihaz dört yıldan fazla bir süredir arıza belirtisi göstermeden sürekli olarak çalıştı.
Avustralyalı adamın 100 günlük denemesi, titanyum kalbin bir insanda kaydedilen en uzun kullanımı olurken, BiVACOR ekibi, bunun geçici bir nakil köprüsü olmaktan ziyade uzun vadeli bir yedek olup olamayacağını belirlemek için daha fazla denemeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi .
Cihazın geliştirilmesi, Daniel Timms’in babasının kalp rahatsızlığından ilham alarak Avustralya’daki Queensland Teknoloji Üniversitesi’nde doktora yaparken konsept üzerinde çalışmaya başladığı 2001 yılında başladı. O zamandan beri, buzağılar ve domuzlar gibi hayvanlar üzerinde yıllarca araştırma, yeniden tasarım ve testlerden geçti.
Yapay kalp hangi zorlukları beraberinde getirir?
Organ nakillerinde karşılaşılan en büyük zorluklardan biri, vücudun yeni organa yabancı bir cisim olarak saldırması anlamına gelen bağışıklık reddidir.
BiVACOR titanyum kalp herhangi bir biyolojik doku içermediğinden, reddedilme riski donör kalplerine veya domuz kalp nakillerine kıyasla daha düşüktür. Ancak, deneme protokolleri hastaların hala cihazın etrafında pıhtılaşmayı önlemek için kan inceltici ilaç aldığını göstermektedir.
Ayrıca BiVACOR kalp hastalarının her zaman harici bir güç kaynağına bağlı kalması gerekir.
Taşınabilir pil paketleri belirli bir hareket kabiliyeti sağlasa da, bu süreç yine de pilin şarj edilmesi, harici parçalara zarar verebilecek aktivitelerden kaçınılması ve güce erişimi garanti altına almak için seyahatin dikkatli bir şekilde planlanması gibi yaşam tarzı ayarlamaları gerektiriyor.
Berfin Demir